Bob Dylan : utställning om 2016 års nobelpristagare i litteratur

  • Datum:
  • Plats: Carolina Rediviva Dag Hammarskjölds väg 1
  • Arrangör: Uppsala universitetsbibliotek
  • Kontaktperson: Hanna Flyckt
  • Telefon: 018-4712919
  • Utställning

Utställning i Carolina Redivivas entréhall 10 december 2016 – 28 februari 2017.

Nobelpriset i litteratur år 2016 tilldelas Bob Dylan, ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

Utställningen utgår från ledorden ”förvandlingar och avtryck”. I ord och bild belyses Dylans artistiska förvandlingar, samt de avtryck hans verk har gjort på den svenska kulturscenen.

Bob Dylan anlände till New York 1961 och började uppträda med röst, gitarr och munspel, influerad av folkmusik och rock n’roll, folksångaren Woody Guthrie och den litterära modernismens poeter. Han skivdebuterade 1962, och kom under de närmaste åren att spela in album som hör till populärmusikens mest inflytelserika. Bob Dylan utsågs tidigt till den nya stjärnan i den vänsterorienterade folkmusikrörelsen, men vägrade iklä sig rollen som ”a voice of his generation”. Istället valde han redan 1965 att uppträda och spela in skivor med elförstärkt kompband. Produktiviteten fortsatte under de kommande decennierna, och han har till dags dato gett ut 37 studioalbum och flertalet album med tidigare outgivet material och liveupptagningar. Dylan har även publicerat sig i bokform t.ex. i det experimentella verket Tarantula (1971) och självbiografin Chronicles (2004). Dessutom är han en aktiv bildkonstnär vars konst visats i utställningar och på gallerier. Under alla sina år som verksam artist har Dylan undvikit att fastna i ett statiskt konstnärligt tillstånd. Han beskriver det kanske bäst själv i Martin Scorseses dokumentär No direction home: ”You always have to realize that you’re constantly in the state of becoming”.