En kvart över med Agnieszka Backman: ”Fru Elins bok –en bok? Ett föredrag om medeltida handskrifter”

• Date: 30 May, 16:15–17:00
  • Location: Engelska parken Karin Boye Library
  • Lecturer: Agnieszka Backman
  • Organiser: Uppsala University Library
  • Contact person: Anna Hultén

Välkommen till en föreläsning inom Uppsala universitetsbiblioteks serie En kvart över. Den här gången med Agnieszka Backman, forskare på Institution för nordiska språk.

Den medeltida handskriften D 3, även kallad Fru Elins bok, är en av en handfull handskrifter som innehåller några av medeltidens största svenska litterära skatter. I det här föredraget kommer Backman dock inte prata om innehållet utan kommer fokusera på det som finns mellan, runt om och under de olika texterna. Materialet och de strukturerande strategierna handskriftens skrivare har använt markerar dels hur handskriften hör ihop, dels sätt olika delar skiljer sig från varandra. De här materiella aspekterna påverkar förståelsen av handskriftens tillkomsthistoria, ska den ses som en helhet – en bok – även innan de handskrivna sidorna syddes ihop och fästes i pärmar?

Vi bjuder på dryck och tilltugg!

Evenemanget är öppet för allmänheten och kräver ingen föranmälan.