Kalendarium
Disputationer visas i DiVA.
Utbildning
RSS för kalender Prenumerera på kalenderObservera att kalendern just nu visas filtrerad, men kalenderprenumerationen kommer vara ofiltrerad.
Följ dessa instruktioner för att lägga in prenumerationen i Outlook i Windows:
- Kopiera kalenderlänken.
- Gå till kalendervyn i Outlook.
- Högerklicka på Mina kalendrar (eller Andra kalendrar), välj Lägg till kalender, välj Från Internet.
- I dialogrutan som öppnas klistrar du in kalenderlänken.
- Svara ja på frågan om du vill lägga till Internetkalendern i Outlook och prenumerera på uppdateringar.
Kalendern finns nu med i din kalenderlista i Outlook. Du kan välja om kalenderposterna ska visas genom att klicka i bocken bredvid kalenderns namn.
För Safari på Mac, läs dessa instruktioner.
I andra kalenderprogram, kopiera länken och lägg till den på det sätt som används där.
-
–18.00
Queerseminarium: Who's laughing now?
Kan humor och skratt agera som ett feministiskt motstånd i sociala medier?
-
–12.30
UppTalk Weekly: Universums uppkomst, storhet och märklighet
Med nyfikenhet på en värld vars storhet och märklighet vi vet så lite om ifrågasätter professor Ulf Danielsson allt vi tar för sant med matematiken som modell. Där han bland annat hävdar att en objektiv verklighet finns och kan beskrivas av en fysik vi saknar förståelse för. Vid detta UppTalk samtalar vi om universums uppkomst, strängteorin, livets varande och mänsklighetens fria vilja.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: Race, Slavery, and the Perils of Gift-Giving: Rereading The Liberty Bell and Cassey's Album
Alexandra Urakova, SCAS och Russian Academy of Sciences, talar på temat "Race, Slavery, and the Perils of Gift-Giving: Rereading The Liberty Bell and Cassey's Album". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–10.15
Digitalt frukostseminarium: Den gröna staden – stadsplanering med fokus på människor och biologisk mångfald
Samtidigt som vi börjar planera våra städer ur ett globalt hållbarhetsperspektiv behöver vi också bli mer medvetna om hur stadsplaneringen påverkar människor och djur i närmiljön. Hur ser ett hållbart samhällsbyggande ut och hur bygger vi städer som kan främja människors hälsa samtidigt som vi också tar tillvara den biologiska mångfalden?
-
–12.00
Seminar series on equal opportunities: Part 3
-
–12.30
UppTalk Weekly: Brain machine interface and the age of cyborgs
Föreställ dig att ett chipimplantat i ditt huvud kan göra så att dina tankar kommunicerar med proteser i din kropp. Visst låter detta som en total utopi, men det är det inte. Robin Augustine, docent i medicinteknik, samordnar Europeiska FET OPEN projektet B-CRATOS där de första stegen tas till att göra detta till en verklighet - att starta eran för cyborgs. OBS, samtalet sker på engelska!
-
–13.00
Lunchseminarium: Labor Market Integration Policies for Highly Skilled Refugees in Sweden, Germany, and the Netherlands
Micheline van Riemsdijk är docent vid kulturgeografiska institutionen på Uppsala universitet. Hennes forskning fokuserar på styrningen av internationell migration, arbetsmarknadsintegration och arbetsplatsintegration av högkvalificerade migranter.
-
–15.30
U-CARE Seminarieserie: Zeeds – Skapandet av meningsfulla vanor
2020 års Uppsalastudent Mamduh Halawa kommer att berätta om mobilappen "Zeeds", som han har varit med och utvecklat.
-
–16.45
BOOK LAUNCH - WEB EVENT: Stranded Encyclopedias, 1700–2000: Exploring Unfinished, Unpublished, Unsuccessful Encyclopedic Projects
Linn Holmberg, SCAS och Stockholms universitet, och Maria Simonsen, Aalborg University, presenterar sin nya bok "Stranded Encyclopedias, 1700–2000: Exploring Unfinished, Unpublished, Unsuccessful Encyclopedic Projects". David Dunér, Lunds universitet, och Jeff Loveland, University of Cincinnati, kommenterar. Evenemanget hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal: Forskardrömmar - hur vi skapar intresse och nyfikenhet hos barn kring forskning
Ungdomars gymnasieval har sen 70-talet präglats av kön och social bakgrund. I boken ”Forskardrömmar – berättelser för nyfikna barn” vill man med hjälp av berättelser visa att det inte finns någon specifik mall för vem som blir forskare - det kan se väldigt olika ut. Men det finns många sätt att väcka barns nyfikenhet kring forskning och utbildning. Hur vi gör det är temat för detta panelsamtal.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: When and Where Birth Spacing Matters for Offspring Outcomes: An International Comparison
Kieron Barclay, SCAS och Stockholms universitet, talar på temat "When and Where Birth Spacing Matters for Offspring Outcomes: An International Comparison". Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–13.00
Långvariga symptom vid covid-19: vad har vi lärt oss hittills?
En betydande andel av de som haft covid-19 får kvarstående symtom sk. långtidscovid eller postcovid. COVID Symptom Study med 4,6 milj deltagare pågår i tre länder och data från studien har använts för att beskriva tillståndet och dess riskfaktorer. I detta webinar diskuterar studiens forskare forskningsresultat med patientrepresentant Åsa Kristoferson Hedlund och immunolog och docent Petter Brodin
-
–16.00
Språkvalet i svensk skola
Varmt välkomna till detta forskningsseminarium med tema språkvalet i svensk skola. Jonas Granfeldt kommer att berätta om trender i språkvalet för moderna språk under 2000-talet, och Erik Cardelús kommer att presentera en enkätstudie som undersöker vilka faktorer som påverkar att elever väljer att fortsätta sina studier i moderna språk.
-
–13.00
Akademiska sjukhuset
Womher seminar
Title: "PTSD in Women: Unnoticed, undiagnosed, untreated"
Host: Womher
Anmälan till shima.momeni@neuro.uu.se -
–12.30
UppTalk Weekly: Sträckbara mikrosystem - att skapa det tekniskt fantastiska som är mjukt och följsamt för människan
Professor Klas Hjorts drivkraft är att utveckla det tekniskt fantastiska som har en naturlig interaktion med människan. Klas och hans team forskar på mikrosystem och utvecklar bland annat plattmaskrobotar som har många likheter med Formel-1 bilar. Ett mer tillämpat projekt är smarta plåster som kan mäta hälsa och idrottsinsatser. Vad behövs för att skapa bra teknik för människors vardag?
-
–12.30
UppTalk Weekly: Vem ska den självkörande bilen köra på? Etiska dilemman kring teknik
Etiska frågeställningar är något vi alla ställs inför dagligen. Men hur förhåller sig teknik till etik? Finns det etiska regler när det gäller framtagandet av självkörande bilar, AI och robotar i klassrummet? Möt Thomas Lennerfors, professor i industriell teknik, i ett samtal om etik, teknik och universitetets roll i att utbilda ingenjörer som både är etiskt reflekterande och tekniskt innovativa
-
–15.30
U-CARE Seminarieserie: Sociala medier för nybörjare (och andra)
Hur kan vi som är aktiva i akademin förbättra vår kommunikation i sociala medier? Varför, hur och när ska vi göra det?
Miro Anter och Agnes von Essen kommer att ge en introduktion med deras syn på sociala medier och forskningskommunikation (20-30 min). Efter introduktionen kommer alla deltagare få dela med sig av sina erfarenheter kring användning av sociala medier inom akademin (40-60 min). -
–12.30
UppTalk Weekly: Hur kan folksjukdomar som cancer och tvångssyndrom förklaras med hjälp av DNA från hundar?
Hunden är människans bästa vän, det vet många. Men att hunden spontant får samma sjukdomar som människor är inte lika känt. Professor Kerstin Lindblad-Toh studerar detta fenomen och har sett att en förklaring kan vara att vi delar i princip samma gener. Men hur har man kommit fram till det och kan denna kunskap hjälpa oss i att ta fram bättre medicin mot t.ex. cancer?
-
–12.00
Ångströmlaboratoriet
Seminar series on equal opportunities: Part 4