Kalendarium
Disputationer visas i DiVA.
RSS för kalender Prenumerera på kalenderObservera att kalendern just nu visas filtrerad, men kalenderprenumerationen kommer vara ofiltrerad.
Följ dessa instruktioner för att lägga in prenumerationen i Outlook i Windows:
- Kopiera kalenderlänken.
- Gå till kalendervyn i Outlook.
- Högerklicka på Mina kalendrar (eller Andra kalendrar), välj Lägg till kalender, välj Från Internet.
- I dialogrutan som öppnas klistrar du in kalenderlänken.
- Svara ja på frågan om du vill lägga till Internetkalendern i Outlook och prenumerera på uppdateringar.
Kalendern finns nu med i din kalenderlista i Outlook. Du kan välja om kalenderposterna ska visas genom att klicka i bocken bredvid kalenderns namn.
För Safari på Mac, läs dessa instruktioner.
I andra kalenderprogram, kopiera länken och lägg till den på det sätt som används där.
-
–11.00
Webbinarium: Djur och människor ur ett pandemiperspektiv
Hur och varför uppstår pandemier och vad har vi människor och djuren för roll i detta? Kan en minskad global köttproduktion minska spridningen av sjukdomar mellan djur och människor och är det möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost? SLU välkomnar till ett webbinarium där bland annat Per Ahlström, forskare vid institutionen för ekologi och genetik deltar.
-
–12.30
UppTalk Weekly: Gyllene tider för batteriforskning - vad betyder det i praktiken
Möt Kristina Edström i ett samtal om nödvändigheten av att satsa på utvecklingen av hållbara, säkra och uppladdningsbara batterier - allt för att nå målet med ett fossilfritt samhälle och för att hantera de samhällsutmaningar vi står för. Varmt välkomna!
-
–15.00
Virtual tour at Testa center- Bridging the gap from innovation to industrialization
Är du nyfiken på biologics? Har du en innovation inom fältet biologisk produktion? Passa på att lära dig om hur Testa Center kan hjälpa dig i resan från labbänken till industrin. Testa center bjuder tillsammans med EIT Health Uppsala universitet in till ett webbinarium.
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The Politics of Childhood in Triumviral Rome
Celia Schultz, SCAS och University of Michigan, talar på temat The Politics of Childhood in Triumviral Rome. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–16.00
Philosophy Tea: Albert Camus – Pesten
I säsongens sista Philosophy Tea under ledning av Professor Peter Wallensteen och Daniel Ogden diskuteras Albert Camus bok Pesten. Pesten är Albert Camus världsberömda fabel om rädsla och mod då pesten håller ett stadigt grepp om stadsborna. Camus tilldelades Nobelpriset i litteratur 1957. Följ evenemanget i direktsändning via länk. Evenemanget hålls på engelska.
-
–17.00
Online Book Discussion “Found in Translation: The English Poet Joseph Brodsky”
Evenemanget hålls på engelska.
-
–20.15
INSTÄLLT! Kammarmusik av Beethoven & pianoimprovisationer
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–17.00
INSTÄLLD - Kurs: Våga tala
Tyvärr behöver vi ställa in höstterminens Våga tal kurs på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi en Zoom-föreläsning på Våga tala-temat 30 september med möjlighet att ställa frågor.
-
–21.00
INSTÄLLT! (((Tysk filmkväll: 4 Könige)))
INSTÄLLT! (((Fyra gånger under HT 2020 visas tysk film (på tyska med svensk eller engelsk textning) i Ihresalen. Kvällens film är 4 Könige. Fritt inträde. Max 50 personer!)))
-
–19.00
Framtidsakademin – Ett samtal om att implementera naturens rättigheter – internationella ramverk och nationella, lokala exempel
Varmt välkommen till ett öppet samtal med Martin Hultman, Chalmers och Pella Thiel, Naturens rättigheter i Sverige.
-
–11.30
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 2: Analysera och visualisera din kodning
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. Workshopen passar för dig som har deltagit i steg 1, eller redan är bekant med grundfunktionerna som tas upp i steg 1. Du behöver också ha kännedom om kvalitativ dataanalys som metod.
-
–
Löwdin symposium - Ett 60-års jubileum
Syftet bakom Löwdinföreläsningarna är att stimulera intresset för kvantkemi genom att bjuda in framträdande forskare för att presentera sin forskning och hålla en vanlig lektion i kemi.
-
–15.00
Messy trans experiences in Norway and the paradox of legal gender recognition
Vilken inverkan har juridiskt erkännande av någons genusidentitet på personens självförståelse? Seminariet hålls på engelska.
-
–15.45
BOOK LAUNCH - WEB EVENT: Corona – A Historical Perspective on the Pandemic of Our Time
Fredrik Charpentier Ljungqvist, SCAS och Stockholms universitet, presenterar sin nya bok Corona – Ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi.
H. Orri Stefánsson kommenterar. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund. -
–16.15
Gör det nu!
Kursen Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
-
–18.00
Lärarcafé: Forskning - är det något för lärare?
Vår mötesplats för lärare och lärarstudenter.
-
–14.00
INSTÄLLT: Visning i adventstid
Följ med på visning bland julens växter: kanel, ingefära, vanilj, kardemumma... Lär dig mer om tropikernas växter.
-
–18.00
Trans and Sex Change in Contemporary Iran: A Socio-legal Study of Gendered Policies and Practices
Zara Saeidzadeh completed her doctoral degree in Gender Studies at Örebro University, Sweden on June 4, 2020. In her doctoral thesis, she examines the lives of trans people who undergo sex-change surgery in Iran from a socio-legal perspective. She now teaches and works as a researcher in Gender Studies at Örebro University. She is also a research associate at Simone de Beauvoir Institute, Concord
-
–12.30
UppTalk Weekly med Eva Åkesson: Reflektioner från nio års arbete som rektor vid Uppsala universitet
Möt Eva Åkesson i ett samtal om sin tid som rektor vid Uppsala universitet. Vilka utmaningar har hon mött och vad är hon mest stolt över?
-
–16.00
ZOOM SEMINAR: The History and Philosophy of Biosignatures
David Dunér, SCAS och Lunds universitet, talar på temat The History and Philosophy of Biosignatures. Seminariet hålls på engelska och följs av en frågestund.
-
–17.00
Online Symposium "Russia’s Civilizational Politics: Conceptual, Methodological and Comparative Approaches"
Evenemanget hålls på engelska.
-
–10.45
Introduktion till Zotero
I introduktionskursen hjälper vi dig att komma igång, installera programvaran och skapa ett konto. Vi visar hur du sparar referenser till Zotero från artikeldatabaser, kataloger och webbsidor, bifogar PDF-filer, samt hur du infogar källhänvisningar och skapar litteraturlistor i ditt dokument.
-
–16.00
Ulleråker - från psykiatriskt sjukhus till bostadsrätt. Hur påminns vi om de personer som vistats på Ulleråker som patienter?
Föredraget handlar om ett forskningsprojekt som syftar till att undersöka hur kulturarvet skapas vid Ulleråker (ett tidigare psykiatriskt sjukhus i Uppsala). Under föredraget diskuterar vi hur Ulleråkers kulturarv skapas i stadsutvecklingsprocessen utifrån till exempel gatunamn och offentlig konst.
-
–14.45
Webbinarium: Ergonomi för studenter
Under coronapandemin är många studenter tvungna att studera hemifrån på distans - något som kan vara svårt för både kropp och själ.
-
–17.00
INSTÄLLD - Kurs: Våga tala
Tyvärr behöver vi ställa in höstterminens Våga tal kurs på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Istället erbjuder vi en Zoom-föreläsning på Våga tala-temat 30 september med möjlighet att ställa frågor.
-
–10.15
Digitalt frukostseminarium: Uppsala – världens bästa klimatstad – också på riktigt?
Laura Hartman, hållbarhetschef på Uppsala kommun, möter forskare för att tillsammans utforska några av utmaningarna kring omställningen av staden i form av till exempel intresse- och målkonflikter i arbetet med att förverkliga kommunens högt uppsatta klimatmål.
-
–15.00
The toxicity of industrial/breadwinner masculinities; when climate change denial and white supremacy meet
Om vad den samtida anti-ekologismen och anti-feminismen har gemensamt. Seminariet hålls på engelska.
-
–16.15
INSTÄLLT! Akademiska kapellet: Julstämning
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–15.00
NVivo för kvalitativ dataanalys - steg 3: exportera, dela och samarbeta
Välkommen till en workshop där vi arbetar med NVivo, en programvara för kvalitativ dataanalys. I steg 3 fokuserar vi på samarbete och fortsatt arbete utanför NVivo, antingen genom att extrahera data för användning i annan programvara eller genom att exportera data för att presentera och/eller publicera.
-
–20.30
INSTÄLLT! Blue Swinging Christmas
Konserten är tyvärr inställd p.g.a. rådande omständigheter med covid-19.
-
–13.00
INSTÄLLD Digitalisering i vården: oflexibla system i en flexibel vardag?
Välkommen till våra populärvetenskapliga lunchföreläsningar! Forskare från Centrum för genusvetenskap föreläser och skapar samtal kring aktuella frågor. I samarbete med Folkuniversitetet och Reginateatern.
-
–13.00
UppTalk Weekly panelsamtal om Energipilot Gotland som ska bana väg för hela Sveriges energiomställning
År 2040 ska Sverige ha 100% förnybar elproduktion och 2045 noll nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. För att nå dessa mål har regeringen bestämt att Gotland ska bli pilot i omställningen till ett hållbart energisystem. Men hur ska detta gå till? Vad krävs av myndigheter, forskningen, samhället och privata aktörer för att vi ska nå målen? Och kommer vi att lyckas?
-
–17.00
Hybrid Information Warfare: The Ukrainian Experience
Evenemanget hålls på engelska.
-
–11.15
Docentföreläsning: "300 år av berlinerblått: Resan från skrupelfria alkemister till hållbara batterier"
Institutionen för kemi - Ångström inbjuder härmed alla intresserade till en docentföreläsning i ämnet kemi med inriktning mot materialkemi.
-
–16.00
Julföreläsning: Att fira jul på sjukhus
Urban Josefsson, museichef och idéhistoriker, berättar om julfirande på Akademiska sjukhuset och Ulleråkers sjukhus under första hälften av 1900-talet.
Varmt välkomna att delta digitalt! -
–17.30
TRÖST – öppna samtal i nedstängd tid
Vad ger oss tröst? Varierar det i olika situationer eller under olika tider i livet? Är tröst alltid en bra sak då bot egentligen är bättre? TRÖST är ett fritt samtal kring en väsentlig mänsklig fråga.
-
–11.15
Docentföreläsning: Trace metal analysis with ICP-MS: Case study of iron in seawater
Föreläsningen, som är ett lärarprov för den som ansöker om att bli antagen som docent, ska kunna följas av studenter och andra med kunskaper på grundutbildningsnivå inom ämnet, men kan även vara av intresse för en bredare publik. Föreläsningen varar 45 minuter med efterföljande frågestund och diskussion och kommer att ges på engelska.
-
–18.00
Avtackning av rektor och prorektor
Vid årsskiftet lämnar rektor Eva Åkesson och prorektor Anders Malmberg sina uppdrag vid Uppsala universitet. Med anledning av den rådande pandemin kommer den planerade avtackningen och det ceremoniella rektorsskiftet endast ske digitalt.
-
–16.30
Rektorsskifte 2020
Den 18 december är det dags för rektorsskifte vid Uppsala universitet. Nuvarande rektor Eva Åkesson lämnar över uppdraget som rektor till Anders Hagfeldt vid en traditionell ceremoni i universitetsaulan. På grund av pandemin blir det utan publik denna gång, men alla kan följa högtidligheterna digitalt.
-
–14.00
AI4Research: Artificial intelligence and the changing sources of competitive advantage: A resource-based investigation of chess tournaments
Välkommen till ett öppet seminarium inom ramen för AI4Research. Sebastian Karkowski talar om hur spelbilden i schackturneringar påverkas när artificiell intelligens kommer in i bilden.