Gå för alla hjärnor – Bissen Brainwalk

  • Datum: –11.00
  • Plats: Segerstedthuset von Kreamers Alle 2
  • Arrangör: Uppsala universitet, Sirius Bandy, Bissen BrainWalk i samarbete med Svenska bandyfinalerna.
  • Kontaktperson: Ronnie Alsén
  • Telefon: 018-471 1671
  • Familjeaktivitet

Den 17 mars har du chans att göra en insats - häng med på Uppsalas mest angelägna promenad. Genom att bidra med 50 kr eller valfritt högre belopp, möjliggör du att forskningen om hjärnan drivs framåt.

Startplats: Segerstedthuset, von Kraemers allé 2, Uppsala. Promenaden är ca 2 km lång och avslutas på Studenternas IP och damernas bandyfinal.

Startavgift: 50 kronor per person eller valfritt högre belopp, går oavkortat till hjärnforskningen. Betalas kontant på plats eller via Swish till 123 900 41 44.

Före promenaden, från 9.30, är du välkommen in i Segerstedthuset på en kopp kaffe/te/saft. På plats finns hjärnforskare från Uppsala universitet. Hur bidrar en god natts sömn till hjärnans hälsa?

Varför uppstår sjukdomar i hjärnan? Hur kommer psykiatrivården att förändras i framtiden?
Kom och ställ just dina frågor om hur hjärnan fungerar.

För: Alla som vill göra en insats för livet

Välkomna!

Program
Var: Uppsala universitet/Segerstedthuset, von Kraemers allé 2, Uppsala
09.30 Hjärnforskare på plats i Restaurang Segerstedt. De svarar på just dina frågor om hjärnan och hjärnrelaterade sjukdomar.
10.00 Startskottet för välgörenhetspromenaden Bissen Brainwalk. Mathias “Bissen” Larsson tar täten. Samling utanför entrén till Segerstedthuset (von Kraemers allé 2). Slingan går till Studenternas IP och är knappt 2 km lång. I startavgiften ingår entrébiljett till bandyfinalen för damer.
11.00 SM final i bandy för damer på Studenternas IP (ingår i startavgiften)

Ta med familj och vänner och gör en insats! Vi ses den 17 mars!

Berätta på FB att du hänger med: https://www.facebook.com/events/146421642671106/

Bakgrund
Mathias ”Bissen” Larsson, småbarnsfar och trefaldig svensk mästare i bandy, drabbades 34 år gammal av en kraftig stroke. Han överlevde mot alla odds och leder idag folkrörelsen Bissen Brainwalk som genomförts i en rad svenska orter och har samlat in flera miljoner till forskningen.

Mer om Bissen Brainwalk på http://www.bissenbrainwalk.se/

Forskare på plats
Jonathan Cedernaes, forskare vid institutionen för neurovetenskap och enheten för funktionell farmakologi, Uppsala universitet har tilldelats medel från Bissen Brainwalk för studier om sömnens betydelse för hjärnans hälsa. Forskargruppen undersöker effekt av träning och stress påverkar hur vår hjärnhälsa förändras då vi lider av sömnbrist.

Janet Cunningham, läkare och docent i experimentell psykiatri har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om immunsystemets roll bakom vissa former av svår psykisk sjukdom. Sammanfattningsvis siktar detta projekt till att kunna identifiera biologiska förändringar i immunsystemet som är kopplade till psykisk sjukdom och därmed bidra till ökad kunskap om bakomliggande sjukdomsmekanismer. På mottagningen har redan identifierats flertal patienter men dessa tillstånd och med den nya kunskapen har de erbjudits särskilt anpassad behandling och har det kunnat nå symptomfrihet.

Klas Kullander, professor i medicinsk utvecklingsbiologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om motverkan av minnesförlust vid demens – analys av minneskretsar.
Klas Kullander forskar på nervcellskretsar och deras funktion. Hans internationella forskargrupp vid Uppsala universitet studerar nervcellkretsar som är viktiga för inlärning, minne, motorik och kognition. Studierna bedrivs med genetiska, molekylärbiologiska och elektrofysiologiska metoder.