Webbinarium: Djur och människor ur ett pandemiperspektiv

  • Datum: –11.00
  • Plats: Webbinarium via zoom
  • Föreläsare: Per Ahlström, forskare vid institutionen för ekologi och genetik; Susanna Sternberg-Lewerin, veterinär och professor i epizootologi och smittskydd, SLU; Elisabeth Rajala, forskare vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU; Anders Lindberg fd smittskyddsläkare; Caroline Fossum, professor vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU och Lena Hulthén, professor emerita i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
  • Webbsida
  • Arrangör: SLU Kommitté för globala djursjukdomar (CDG) & SLU Framtidens djur, natur och hälsa
  • Kontaktperson: Eva-Stina Lindell
  • Telefon: 018-67 20 12
  • Seminarium

Hur och varför uppstår pandemier och vad har vi människor och djuren för roll i detta? Kan en minskad global köttproduktion minska spridningen av sjukdomar mellan djur och människor och är det möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost? SLU välkomnar till ett webbinarium där bland annat Per Ahlström, forskare vid institutionen för ekologi och genetik deltar.

Vad är sant och vad är falskt gällande pandemier?

Är problemet ur vägen om alla blir vegetarianer och djurmarknader förbjuds? Är den industriella djuruppfödningen en grogrund för pandemier? Vem bär ansvaret för coronaviruset - djuren eller människan och kan en biologisk mångfald minska risken för pandemier?

Detta är frågeställningar som de medverkande i programmet ska försöka ge svar på.

Anmäl er här senast måndag 30 november. Länk till zoom skickas ut dagen före webbinariet

Preliminärt program

09:30 – 09:35 Välkommen - Prof. Susanna Sternberg Lewerin & Dr. Elisabeth Rajala, SLU

09:35 – 09:50 Pandemier i historien – Dr. Anders Lindberg, fd smittskyddsläkare

09:50 – 10:10 Djuren och vi, hur stora är egentligen skillnaderna? - Prof. Per Alström, UU

10:10 – 10:15 Kort paus

10:15 – 10:35 Varför blir vissa värddjur sjuka? - Prof. Caroline Fossum, SLU

10:35 – 10:55 Näringslära med globalt perspektiv – Prof. Lena Hulthén, GU       

10:55 – 11:00 Avslutning

Mer information om talarna

Anders Lindberg är före detta smittskyddsläkare i Hallands och sitter idag med i en referensgrupp hos Folkhälsomyndigheten under arbetet med Corona-pandemin.

Per Alström är professor i ornitologi och specialiserad på evolutionsbiologi och arbetar vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala Universitet.

Caroline Fossum är professor i immunologi vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU och forskar främst på styrning av det tidiga immunsvaret.

Lena Hulthén är professor emerita i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, där forskningen är inriktad mot mineraler men också övergripande kostens betydelse för hälsa och vid sjukdom.

Susanna Sternberg Lewerin är professor i epizootologi & smittskydd vid SLU och har lång erfarenhet av arbete med övervakning, förebyggande och kontroll av smittsamma sjukdomar.

Elisabeth Rajala är veterinär och forskare vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU och forskar främst på spridning och kontroll av smittsamma sjukdomar och global folkhälsa.