Utställning: Biologiska pigment – svampmycel, alger, växter och bakterier

  • Datum:
  • Plats: Grönområdet Lugnet mellan Campus1477 och Blåsenhus
  • Webbsida
  • Arrangör: Uppsala universitet, Akademiska Hus och Statens Konstråd
  • Kontaktperson: Karolina Kjellberg
  • Telefon: 0704250710
  • Utställning

Nu finns sex stora textila konstverk på plats i Blåsenhusområdet i Uppsala. Konstverken är färgade med pigment från växter och organismer från samma område, som konstnär Amanda Selinder har samlat in under sommaren. Biologiska pigment – svampmycel, alger, växter och bakterier är resultatet av en satsning på konst på campusområden av Akademiska Hus, Statens konstråd och Uppsala universitet.

Lördag 11 september:

Träffa konstnär och curator

Mellan klockan 14.00 och 15.00 på Kulturnatten är bland andra konstnär Amanda Selinder och curator Björn Norberg på plats i Blåsenhusområdet för samtal och frågor.

Delta i konstvandring

Klockan 15.00 arrangeras en vandring om pigmenteringsprocesser och biologisk mångfald i området med Amanda Selinder och Anna Rosling, forskare på EBC. Vandringen utgår från Uppsala Konstmuseeum.

Boka biljett till konstvandringen på Uppsala konstmuseums webbplats.

Mer om utställningen

Under sommaren har Amanda Selinder arbetat med konstverket Biologiska pigment – svampmycel, alger, växter och bakterier i Blåsenhusområdet. I grönområdet Lugnet mallen Campus 1477 och Blåsenhus har hon samlat pigment från växter och organismer och använt dem för att färga in tyger. Amanda Selinder har använt sig av traditionella växtfärgningsmetoder som kokning och solfärgning men hon har också extraherat pigment från bakterier och svampar tillsammans med forskare i laboratorier i på Evolutionsbiologiskt centrum, EBC. Textilierna har nu blivit sex stora konstverk som är placerade på gräs och vatten i Blåsenhusområdet. Konstverken visas i parken från den 11 september och så länge vädret tillåter under hösten, åtminstone en bit in i oktober.