Freedom of the Press 250 years

• Location: Ekonomikum, Hörsal 4 Kyrkogårdsgatan 10
  • Lecturer: Marie-Christine Skuncke Lena Rydholm Hans-Gunnar Axberger Göran Svensson Nico Carpentier
  • Organiser: Forum för Kinastudier/ämnet kinesiska i samarbete med Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet
  • Contact person: Göran Svensson
  • Phone: 471 15 14
  • Seminarium

From the age of freedom to the age of information
- a seminar on freedom of press and speech in Sweden and the world 1766-2016.

9.30-9.40 Introduction (in Swedish and English)
Göran Svensson and Lena Rydholm

9.40-10.00 The advent of FoPA in the Swedish realm of the 1760's (in Swedish)
Marie-Christine Skuncke, Professor emerita, Department of Literature, Uppsala University.

10.00-10.20 The Image of China and the Swedish Freedom of the Press Act (in English)
Lena Rydholm, Professor in Chinese, Department of Linguistics and Philology, Uppsala University.

10.20-10.40 Freedom of press from the 1940’s to 2010’s (in Swedish)

Hans-Gunnar Axberger, Professor in Consitutional Law, Department of Law, Uppsala University.

Paus

11.00-11.15  Unbound and bounded freedom of press and speech in the digital and global (in Swedish)

Göran Svensson, Senior Lecturer in Media- och Communication studies, Department of informatics and media, Uppsala university.

11.15-11.35 Freedom of speech as an ideological project in the era of individualism/Yttrandefrihet som ideologisk projekt i individualismens era (in English)

Nico Carpentier, Professor in media- and communication studies, Department of informatics and media, Uppsala university. Department of informatics and media, Uppsala university.

11.35-12.00 Panel and questions from the audience (in English)

Moderator: Göran Svensson