The Faculty of Medicine’s inaugural lectures

The Faculty of Medicine’s new professors 2020 and 2021 give their inaugural lectures. The lectures can be attended in person or via livestream.

Monday 15 November
University Main Building, Lecture Hall IV

09:15 Introduction by Professor Karin Forsberg Nilsson, dean of the Faculty of Medicine

Ulf Risérus: Mat som medicin.

Lena Wettergren: "Ont, det gör ont" - sexuella problem hos personer med cancer.

Sebastian Barg: Physiology on the smallest scale – how insulin is released and what’s wrong when it isn’t.

Dick Wågsäter: Framtidens sjukdomsdiagnosdetektiv.

10:40 Break

11:00 Simon Cervenka: Den förvrängda verklighetsuppfattningens biologi – ledtrådar till framtidens behandling vid svår psykisk sjukdom.

Anna Rostedt Punga: Mind the Gap – från signalfel till Myasthenia gravis och sagans Trötter.

Mia Ramklint: Barnpsykiatri – ur flera perspektiv.

Ellika Thelaus Schalling: Tiga är silver, tala är guld – förbättrad kommunikation efter skada eller sjukdom i hjärnan.

Tuesday 16 November
University Main Building, Lecture Hall IV

13:15 Introduction by Professor Karin Forsberg Nilsson, dean of the Faculty of Medicine

Gustaf Ljungman: Utmaningar inom barncancerområdet. Är precisionsmedicin lösningen?

Anna Bill-Axelson: Att hitta balansen vid prostatacancer.

Liisa Byberg: Vad gör en epidemiolog, egentligen? Epidemiologi som forskningsmetod.

Danielle Friberg: När snarkningar och sömnproblem kan opereras bort.

14:40 Break

15:00 Eva Kosek: Smärta som sjukdom – när smärtan slutar vara en nödvändig varningssignal och blir en meningslös plåga.

Miklós Lipcsey: Vägen till och från kritisk sjukdom – en fråga på liv och död.

Per Liss: Från bild till bot på 100 år.

16:00 Break

16:20 Mark Lubberink: Antimateria in action – kvantitativ avbildning av kroppens funktioner med PET.

Peter Stålberg: Hormoner och ondskan.

Andreas Thor: En oral presentation av forskning och framsteg inom käkkirurgi.

Thursday 18 November
University Main Building, Lecture Hall IV

Anna Dimberg: Nya principer för blodkärlsriktad cancerterapi.

Lars Feuk: Kartläggning av människans arvsmassa – nya insikter med nya tekniker.

Patrick Micke: Kartografin av cancerimmunitet.

10:20 Break

11:40 Sven Nelander: Cancerns gåta – har datorn svaret?

Gustav Ullenhag: Så kan din kropp döda cancerceller.

The lectures are given as part of the inauguration week which ends with the inauguration of professors 19 November in the Grand Auditorium.

Watch via livestream.